Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Uutisia

 

6.2.2023

Beecher Stowe -illassa 14.2. aiheena keskenmeno ja oikeus terveydenhuoltoon – tervetuloa!

 

Olet lämpimästi tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 14.2.! Ilta pidetään Kalliossa klo 17 alkaen.

 

Illan aiheena on tällä kertaa keskenmeno ja oikeus terveydenhuoltoon. Aihe on juuri nyt erityisen ajankohtainen: Artikla 3 ry on tehnyt yhteistyössä Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n, Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n sekä Raskaudenaikaisen tai vastasyntyneen menetyksen kokeneet Tähti ry:n kanssa ehdotuksen, että keskenmenon kokeneiden ja keskenmenoriskissä olevien potilaiden hoitoon liittyen laadittaisiin uusi Käypä hoito -suositus. Toivomme, että uuden suosituksen myötä alkuraskauden verenvuodosta kärsivien, keskenmenon kokeneiden tai toistuvista keskenmenoista kärsivien oikeus laadukkaaseen, näyttöön perustuvaan hoitoon sekä tarvitsemaansa tukeen toteutuisi jatkossa nykyistä paremmin. Duodecimin verkostovaliokunta on aikeissa käsitellä ehdotuksemme tulevana keväänä.

 

Käsittelemme Beecher Stowe -illassa aihetta neljäntoista musiikkikappaleen pohjalta. Osassa näistä kappaleista keskenmenoteemaa käsitellään suoraan kappaleen sanoituksessa; toisissa aihe ei tule yhtä selvästi esiin, mutta kappaleen tekijä on kertonut, että kappaleen inspiraationa on toiminut oma tai läheisen keskenmenokokemus. Musiikkikappaleiden kuunteleminen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, otathan meihin yhteyttä 12.2. mennessä, niin lähetämme sinulle lisätietoja sekä listan iltaa varten kuunneltavista kappaleista: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

10.1.2023

Beecher Stowe -illassa 13.1. aiheena Iranin ihmisoikeustilanne  tervetuloa!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan perjantaina 13.1.! Ilta pidetään Kalliossa klo 17:30 alkaen.

 

Illassa keskustellaan tällä kertaa Iranin ihmisoikeustilanteesta sarjakuvakirjan "Zahran paratiisi" pohjalta. Salanimillä esiintyvien ihmisoikeusaktivisti Amirin ja sarjakuvapiirtäjä Khalilin luoma sarjakuva kertoo fiktiivisen, mutta todellisuuteen pohjautuvan tarinan mielenosoitusten yhteydessä "kadonneen" nuoren miehen äidin ja veljen yrityksistä selvittää, mitä heidän perheenjäsenelleen on tapahtunut. Sarjakuvakirjan lukeminen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Halutessasi voit myös katsoa iranilais-ruotsalaisen ohjaajan Nahid Persson Sarvestanin dokumentin "Iranin naisten kapina", joka kuvaa ihmisoikeusaktivisti Masih Alinejadin taistelua kotimaansa naisten oikeuksien puolesta: https://areena.yle.fi/1-63697139

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 12.1. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

12.12.2022

Tervetuloa Artikla 3:n pikkujouluihin 16.12.!

 

Artikla 3:n pikkujoulut pidetään perjantaina 16.12. klo 18 alkaen Herttoniemessä. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittauduthan 15.12. mennessä sähköpostitse: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

2.12.2022

Elämän puolesta -konferenssi 11.12. – tervetuloa!

 

Artikla 3 järjestää sunnuntaina 11.12. klo 8:30–15:30 Pohjois-Haagassa Elämän puolesta -konferenssin: tapahtuman, jossa syntymättömien lasten ihmisoikeuksia kannattavat ihmiset kokoontuvat yhteen kuulemaan ja keskustelemaan näiden lasten ihmisoikeuksien puolustamiseen liittyvistä kysymyksistä. 

 

Konferenssiin osallistuminen maksaa 10 euroa. Pääsymaksut käytetään kokonaisuudessaan työhön vaikeassa raskaustilanteessa olevien ja haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden auttamiseksi.

 

Elämän puolesta -konferenssin 2022 ohjelma

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittauduthan mahdollisimman pian, viimeistään 7.12. klo 22 mennessä. Mainitsethan ilmoittautumisen yhteydessä nimesi, mahdolliset erikoisruokavaliosi ja ruoka-aineallergiasi sekä sen, oletko osallistumassa koko konferenssiin vai vain tiettyyn osaan siitä. Ilmoittautumiset ja lisätietoja: artikla3(at)gmail.com

 

Tervetuloa!

 

 

 

19.11.2022

Beecher Stowe -illassa 22.11. aiheena syntymättömien lasten ihmisoikeudet – tervetuloa!

 

Olet lämpimästi tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 22.11.! Ilta pidetään Herttoniemessä klo 18 alkaen.

 

Illassa keskustellaan tällä kertaa syntymättömien lasten ihmisoikeuksista Bernard Nathansonin kirjan "Antakaa minun elää: aborttilääkärin matka kuolemasta elämään" pohjalta. Omaelämäkerrallisessa kirjassaan Nathanson kertoo siitä, miten hän kampanjoi menestyksekkäästi "aborttioikeuden" puolesta ja suoritti tuhansia abortteja uransa aikana, kunnes lääketieteen ja erityisesti ultraäänen kehitys sai hänet kyseenalaistamaan vanhat näkemyksensä ja oivaltamaan syntymättömän lapsen ihmisarvon. Kirjan lukeminen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 20.11. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

31.10.2022

Artikla 3:n syyskokous 8.11. – tervetuloa!

 

Artikla 3:n syyskokous pidetään tiistaina 8.11. klo 18 alkaen Kalliossa. Jokaisella jäsenmaksunsa viimeistään viikko ennen kokousta maksaneella Artikla 3:n jäsenellä on äänioikeus syyskokouksessa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan suunnittelemaan yhdistyksemme tulevaa toimintaa!

 

Syyskokouksen esityslista lähetetään jäsenille sähköpostitse. Tietoa Artikla 3:n jäseneksi liittymisestä: www.artikla3.fi/mita-voin-tehda/liity-jaseneksi/

 

Tervetuloa!

 

 

24.10.2022

Ehdotettu aborttilain muutos uhkaa potilasturvallisuutta ja itsemääräämisoikeutta

 

Eduskunta äänestää ensi tiistaina tai keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemästä lakiehdotuksesta, joka pyrkii muuttamaan aborttilakia OmaTahto2020-aloitteen tavoitteiden suuntaisesti. Valitettavasti Artikla 3 ry:n ja muiden järjestöjen lakiehdotuksen valiokuntakäsittelyn aikana esiin nostamia muutostarpeita ei ole riittävästi otettu huomioon eikä lakiehdotuksen vakavia ongelmia ole korjattu. Mikä huolestuttavinta, asiantuntijoille lähetetystä lakiehdotuksen luonnosversiosta poiketen lopulliseen lakiehdotukseen on lisätty 8 § poistaminen aborttilaista. Tämä muutos, jota valiokunnan kuulemilla asiantuntijoilla ei ollut edes tilaisuutta kommentoida, vaarantaisi raskaana olevien hyvinvoinnin, itsemääräämisoikeuden ja potilasturvallisuuden.

 

Nykylain 8 §:n tarkoituksena on varmistaa, että abortti suoritetaan yksikössä, jossa on tähän riittävä osaaminen ja välineistö. Pykälän muuttaminen edellyttäisi huolellista valmistelua sen varmistamiseksi, ettei aborttia hakevan oikeus hyvään hoitoon heikkene muutoksen myötä. Jos pykälä vain poistetaan, aborttilaissa ei olisi enää mitään sääntelyä abortin suorittavan yksikön suhteen. Aborttilaissa ei edes sanottaisi, että varhaisen abortin suorittajan on oltava lääkäri.

 

Valiokunta perustelee muutosta mietinnössään vain sillä, että muussa "terveydenhuollon sääntelyssä ei edellytetä erillistä viranomaislupaa tietyn yksittäisen terveydenhuollon tehtävän hoitamiseen" ja että keskeytys ei "pääsääntöisesti edellytä sairaalahoitoa". Kuitenkin myös hedelmöityshoitojen antaminen edellyttää erillistä viranomaislupaa. Mitä keskeytysten siirtämiseen sairaaloista perusterveydenhuoltoon tulee, tämä muutos ei pelkästään mahdollistaisi aborttien siirtämistä perusterveydenhuoltoon, vaan sen seuraukset olisivat huomattavasti laajemmat.

 

Lainmuutoksen myötä aborttilaki ei esim. estäisi yksittäistä yksityislääkäriä alkamasta määrätä aborttipillereitä puhelimitse tapahtuvan “etävastaanoton” perusteella kenelle tahansa miehelle tai naiselle, joka sanoo olevansa raskaana ja raskauden keston olevan alle 12 raskausviikkoa. Tarvittaisiin vain yksi näin toimiva epäeettinen lääkäri, ja kenellä tahansa olisi mahdollisuus saada helposti välineet pakottaa raskaana oleva kumppani tai vaikkapa ihmiskaupan uhri aborttiin tai toistuviin abortteihin sekoittamalla pillerit hänen juomaansa. Suuri osa uhreista luultavasti uskoisi saaneensa spontaanin keskenmenon, joten valtaosa tekijöistä tuskin edes joutuisi vastuuseen teostaan.

 

On hälyttävää, että lakiehdotuksen valmistelussa on sivuutettu täysin niiden naisten olemassaolo, jotka tahtoisivat pitää lapsensa ja jotka joutuvat kokemaan aborttiin painostamista tai jopa pakottamista. Kyse ei ole marginaalisesta ilmiöstä: esim. BBC:n teettämässä gallupissa hedelmällisyysikäisistä naisista 15 % kertoi kokeneensa aborttiin painostamista ja 3 % kertoi, että heille oli annettu heidän tietämättään tai tahtomattaan abortin aiheuttavia pillereitä tai ainetta. Jälkimmäisestä luvusta puuttuivat luonnollisesti tapaukset, joissa uhri oli asiasta tietämätön ja luuli saaneensa keskenmenon, joten näiden tapausten todellista yleisyyttä voi vain arvailla. Tämän raskaana oleviin kohdistuvan väkivallan muodon torjuminen on otettava vakavasti.

 

Raskaana olevan oikeus jatkaa toivottuna kokemaansa raskautta ilman, että kukaan ulkopuolinen riistää häneltä tätä mahdollisuutta, tulee turvata tosiasiallisesti eikä vain paperilla. Se, että kenelle tahansa mahdollistettaisiin helppo tapa pakottaa raskaana oleva aborttiin ilman suurta kiinnijäämisriskiä, vaarantaisi jokaisen raskaana olevan itsemääräämisoikeuden.

 

Laiton pakkoabortti voi olla paitsi psyykkisesti traumatisoiva myös fyysisesti vaarallinen raskaana olevalle johtuen mm. edeltävien tutkimusten puutteesta sekä siitä, ettei henkilö komplikaatioiden sattuessa osaa kertoa, mitä lääkettä hänelle on annettu ja miten paljon. Epäeettisesti toimivien lääkärien toimintaan puuttuminen Valviran toimesta vasta jälkikäteen, kun toivottuja syntymättömiä lapsia on jo menehtynyt ja raskaana olevia ihmisiä vahingoitettu peruuttamattomasti tai pahimmassa tapauksessa kuollut, olisi täysin riittämätöntä.Nykykäytäntö, että Valviran on ennakkoon hyväksyttävä abortteja suorittavat yksiköt, on tärkeä kaikkien raskaana olevien turvallisuuden kannalta, eikä tätä ole syytä muuttaa.

 

Pohdittaessa aborttien siirtämistä perusterveydenhuoltoon tulisi myös huomioida, että vain rajallisella osalla perusterveydenhuollon lääkäreistä on riittävä osaaminen ja välineistö aborttia edeltävän ultraäänitutkimuksen tekemiseen. Jos ultraäänitutkimus ei toteudu asianmukaisesti, seurauksena voi olla, että kohdunulkoinen raskaus yritetään keskeyttää lääkkeillä, jotka on tarkoitettu kohdunsisäisen raskauden keskeyttämiseen. Tämä voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja pahimmillaan raskaana olevan kuolemaan.

 

Lisäksi aborttia harkitseva saattaa arvioida raskautensa keston väärin, jos hänellä on esim. ollut raskaudenaikaista verenvuotoa, jota hän on luullut kuukautisiksi. Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa on uutisoitu traagisista tapauksista, joissa ultraäänitutkimuksen tekeminen väärin tai tutkimuksen tekemättä jääminen on johtanut siihen, että viimeisellä raskauskolmanneksella olleelle naiselle on annettu aborttilääkkeitä ja seurauksena on ollut vauvan syntyminen ennenaikaisesti ja menehtyminen. Tämä loukkaa sekä lapsen oikeuksia että raskaana olevan oikeuksia – suostumus varhaiseen aborttiin ei tarkoita suostumusta ennenaikaisen synnytyksen läpikäymiseen ja oman vauvan jopa useita päiviä kestävän kuolinkamppailun seuraamiseen vierestä.

 

Aborttien siirtäminen pois erikoissairaanhoidosta edellyttäisi huomattavia lisäresursseja jo valmiiksi resurssipulasta kärsivään perusterveydenhuoltoon. Jos ajatuksena on esim. palkata perusterveydenhuoltoon gynekologeja hoitamaan nämä potilaat, tämä edellyttäisi sen varmistamista, että perusterveydenhuollon yksiköillä on tosiasialliset resurssit tähän ja että tähän työhön halukkaita gynekologeja on riittävästi. Lupa raskaudenkeskeytysten suorittamiseen tulisi myöntää vain yksiköille, joilla on riittävä asiantuntemus ja henkilökunta sekä asianmukaiset tilat ja laitteet tähän ja jotka esittävät selvityksen neuvonnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lain mukaan lupa hedelmöityshoitojen antamiseen myönnetään myös vain näillä edellytyksillä – miksi aborttia harkitsevien hyvinvointi ja turvallisuus olisi vähemmän tärkeää?

 

Tämän räikeän epäkohdan lisäksi lakiehdotuksessa on samat ongelmat, jotka nostimme esiin aiemmassa lausunnossamme. Palautteen perusteella lakihdotukseen lisätty epämääräinen maininta psykososiaalisesta tuesta on riittämätön turvaamaan aborttia harkitsevan oikeuksia. Käytännössä lainmuutos mahdollistaisi abortin suorittamisen heti ensimmäisen terveydenhuollon kontaktin yhteydessä ilman riittävää tukea tai harkinta-aikaa tai edes raskaana olevan kanssa keskustelemista kertaakaan ilman saattajaa. Tämä satuttaisi erityisesti ihmisiä, jotka hakevat aborttia vastoin tahtoaan esim. väkivaltaisen kumppanin tai hyväksikäyttäjän painostamina ja joiden tunnistaminen ja auttaminen olisi ensiarvoisen tärkeää.

 

Lakiehdotus avaisi myös ovet sikiön "väärän" sukupuolen perusteella tehtäville aborteille. Sikiön sukupuolen perusteella tehtävät abortit ovat sukupuoleen perustuvan syrjinnän muoto, jota emme kaipaa Suomeen. On kyseenalaista, edesauttaisiko sen mahdollistaminen, että henkilölle voidaan suorittaa lukuisia peräkkäisiä abortteja, kunnes poikasikiö saa alkunsa, tosiasiassa raskaana olevan oman tahdon toteutumista vai enemmänkin poikaa toivovan kumppanin tai suvun "oikeutta" painostaa hänet alistumaan tähän oman hyvinvointinsa kustannuksella.

 

Lisätietoa näistä ja muista lakiehdotuksen ongelmista löytyy aiemmasta, lakiehdotuksen luonnosversiota koskevasta lausunnostamme.

 

Toivomme, että päättäjämme aborttikannasta riippumatta välittävät riittävästi raskaana olevien ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, etteivät anna tämän lakiehdotuksen mennä läpi!

 

 

9.10.2022

Beecher Stowe -illassa 11.10. aiheena kuolemanrangaistus – tervetuloa!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 11.10.! Ilta pidetään Kalliossa klo 18:30 alkaen.

 

Illassa käymme keskustelua kuolemanrangaistuksesta elokuvan "Ikuiseen rauhaan" (2021) teemojen pohjalta. Ville Suhosen ohjaama dokumenttielokuva kertoo jatkosodan aikana teloitetun Arndt Pekurisen elämästä ja kuolemasta. Elokuva on katsottavissa Yle Areenan kautta: https://areena.yle.fi/1-50702028. Elokuvan katsominen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 10.10. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

11.9.2022

Tervetuloa Beecher Stowe -iltaan 13.9.!

 

Olet lämpimästi tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 13.9. klo 18 alkaen! Sään salliessa ilta pidetään ulkona, sateen sattuessa sisätiloissa.

 

Illassa on tarkoitus yhdessä tutustua osallistujien omiin luoviin, erilaisia ihmisoikeusaiheita käsitteleviin tuotoksiin ja käydä keskustelua näiden pohjalta. Jos pöytälaatikostasi löytyy ihmisoikeusteemaisia runoja, novelleja, kuvia, musiikkia tai muita luovia tuotoksia, näitä saa mielellään esitellä illan aikana!

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 12.9. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

10.8.2022

Turvanallejen tuunauspaja 24.8.  tervetuloa!

 

Jos tahdot ilahduttaa lapsia, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa vainon tai väkivaltaisuuksien takia, olet erittäin tervetullut osallistumaan seuraavaan turvanallejen tuunauspajaan keskiviikkona 24.8. Tapahtuma pidetään Helsingissä osoitteessa Maamiehentie 2 klo 17:30 alkaen.

 

Turvanalle-projektin tavoitteena on lahjoittaa mahdollisimman monelle Suomesta turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneelle lapselle nalle ilahduttamaan ja antamaan turvaa uudessa maassa. Tämä on nyt erityisen ajankohtaista: vastaanottojärjestelmän piiriin on Ukrainan sodan johdosta saapunut enemmän ihmisiä kuin koskaan. Yli 35 000 ihmistä on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja heistä noin kolmasosa on lapsia.

 

Jotta mahdollisimman moni lapsi saisi yksilöllisen nallen, olemme keksineet helppoja tapoja tuunata tavallisista nalleista erityisiä. Pajaan osallistuminen ei vaadi aiempaa käsityöosaamista, sillä nallejen tuunaaminen on helppoa ja apua saa niin paljon kuin tarvitsee.

 

Nallet tuottavat suurta iloa saajilleen. Tule sinäkin mukaan tuunaamaan turvanalleja Suomesta suojaa hakeneille lapsille!

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan, ilmoittauduthan mukaan 22.8. klo 20 mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

26.7.2022

Beecher Stowe -illassa 9.8. aiheena Kiinan väestöpolitiikka – tervetuloa!

 

Olet lämpimästi tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 9.8. klo 18 alkaen! Sään salliessa ilta pidetään ulkona, sateen sattuessa sisätiloissa.

 

Illassa käymme keskustelua Mari Mannisen kirjan "Yhden lapsen kansa" pohjalta. Kirja kertoo siitä, miten vuoteen 2015 saakka Kiinassa jatkunut yhden lapsen politiikka ja siihen liittyneet järkyttävät ihmisoikeusloukkaukset ovat vaikuttaneet tavallisiin kiinalaisiin ihmisiin. Kirjan haastatteluissa pääsevät ääneen mm. loppuraskauden aborttiin pakotettu äiti, tyttärensä hylkäämistä katuva pariskunta, suurperhe, jonka lapsille viranomaiset eivät tahtoneet myöntää henkilöpapereita, sekä työkseen naapuriensa kuukautisia vahtinut ja heitä abortteihin painostanut perhesuunnitteluapulainen. Kirjan lukeminen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 7.8. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

14.7.2022

Tervetuloa Beecher Stowe -iltaan 19.7.!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 19.7. klo 18:30 alkaen! Sään salliessa ilta pidetään ulkona, sateen sattuessa sisätiloissa.

 

Illassa käymme keskustelua Minna Canthin näytelmään perustuvan elokuvan "Anna Liisa" (1988) teemojen pohjalta. Tuija-Maija Niskasen ohjaama elokuva kuvaa syyllisyyden painaman nuoren naisen sisäistä kamppailua keskellä ympäristön paineita. Elokuva on katsottavissa Yle Areenan kautta: https://areena.yle.fi/1-3713888. Elokuvan katsominen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 17.7. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

9.6.2022

Artikla 3:n uusi tietopaketti tarjoaa tietoa abortin fyysisistä ja psyykkisistä seurauksista ja riskeistä

 

Artikla 3 on julkaissut uuden “Abortin seuraukset ja riskit naiselle” -tietopaketin. Tietopakettiin on koottu tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa niin abortin tavallisista fyysisistä ja psyykkisistä vaikutuksista kuin myös harvinaisemmista aborttiin liittyvistä riskeistä.

 

Useimmat naiset tahtovat saada tietoa “kaikista mahdollisista komplikaatioista” päättäessään hoidostaan (Coleman PK, Reardon DC, Lee MB: “Women's preferences for information and complication seriousness ratings related to elective medical procedures.” J Med Ethics, 2006 Aug;32(8):435-8). Lainkin mukaan aborttia harkitsevalla on oikeus saada tietoa abortin vaikutuksista. Osa naisista kuitenkin kokee, ettei heille annettu aborttia edeltävästi riittävästi tietoa informoidun päätöksen mahdollistamiseksi.

 

Toivomme tästä tietopaketista olevan hyötyä niille aborttia harkitseville ihmisille, jotka kaipaavat lisätietoa abortin fyysisistä ja psyykkisistä vaikutuksista ja riskeistä päätöstään pohtiessaan, sekä ihmisille, jotka saattavat työssään tai vapaaehtoistyössään kohdata aborttia harkitsevia ja jotka tahtovat kyetä vastaamaan asiallisesti ja totuudenmukaisesti heidän mahdollisiin kysymyksiinsä koskien abortin seurauksia ja riskejä.

 

Abortin seuraukset ja riskit naiselle

 

 

6.6.2022

Tervetuloa Beecher Stowe -iltaan 8.6.!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan keskiviikkona 8.6. klo 17:30 alkaen! Sään salliessa ilta pidetään ulkona Alppipuistossa, sateen sattuessa sisätiloissa.

 

Illassa on tarkoitus yhdessä tutustua osallistujien omiin luoviin, erilaisia ihmisoikeusaiheita käsitteleviin tuotoksiin ja käydä keskustelua näiden pohjalta. Jos pöytälaatikostasi löytyy ihmisoikeusteemaisia runoja, novelleja, kuvia, musiikkia tai muita luovia tuotoksia, näitä saa mielellään esitellä illan aikana!

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 7.6. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

5.5.2022

Beecher Stowe -illassa 10.5. keskustellaan oikeudesta ehkäisyyn ja raskauden aikaisista mielenterveysongelmista – tervetuloa!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 10.5.! Ilta pidetään Kalliossa klo 18:30 alkaen.

 

Illassa keskustellaan tällä kertaa oikeudesta ehkäisyyn sekä raskauden aikaisista mielenterveysongelmista Pauliina Rauhalan palkitun esikoisromaanin Taivaslaulu pohjalta. Taivaslaulu kertoo vanhoillislestadiolaisesta Aleksista ja hänen puolisostaan Viljasta, jonka mielenterveys alkaa järkkyä tiheään toistuvien raskauksien aiheuttaman uupumuksen seurauksena. Kirjan lukeminen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 8.5. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

18.4.2022

Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry:n lausunto paperittomien terveydenhuoltoa koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta

 

Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry toteaa lausunnossaan paperittomien terveydenhuoltoa koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta, että esitysluonnos on pääosin kannatettava. Siinä on kuitenkin myös epäselvyyksiä ja ongelmia, jotka olisi syytä korjata paperittomien siirtolaisten ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

 

Artikla 3 ry näkee esitysluonnoksen tärkeänä askeleena kohti oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. Pidämme erityisen tärkeänä sitä, että ehdotettu lainmuutos turvaisi paperittomille tai paperittomien kaltaisessa tilanteessa oleville alaikäisille lapsille oikeuden terveydenhuollon palveluihin samassa laajuudessa kuin muillekin lapsille sekä vahvistaisi raskaana olevien paperittomien tai samankaltaisessa tilanteessa olevien siirtolaisten oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa.

 

Varsin ongelmallista on sitä vastoin se, että esitysluonnoksessa sanotaan abortin sisältyvän paperittomille tarjottaviin “välttämättömiin palveluihin”, mutta raskauden ehkäisyyn liittyvistä palveluista esitysluonnoksessa ei puhuta mitään lukuun ottamatta mainintaa “ehkäisyneuvonnasta”. Tämä mahdollistaisi järjettömät tulkinnat, joissa paperittomalle kustannetaan ensin ehkäisyneuvontakäynti ja sitten toistuvia abortteja, kun paperittomalla ei ole varaa ehkäisyn tosiasialliseen aloitukseen. On sekä epäinhimillistä että taloudellisesti kannattamatonta yhteiskunnalta kieltäytyä tarjoamasta ehkäisyä sitä tarvitsevalle haavoittuvassa asemassa olevalle ihmiselle ja suostua mieluummin maksamaan toistuvista aborteista ja niiden jälkiseurauksista. Ongelma ei olisi uusi – paperittomat ovat käytännössä tähänkin saakka voineet saada abortin julkisessa terveydenhuollossa, kun taas mahdollisuudet saada ehkäisypalveluja ovat vaihdelleet kunnasta toiseen – muttei ole mitään syytä mahdollistaa tämän ongelmallisen tilanteen jatkuminen.

 

Toistuvien aborttien rahoittamisen suosiminen ehkäisyn rahoittamisen kustannuksella sivuuttaa niin syntymättömän lapsen ihmisarvon kuin naisten, tyttöjen ja kohdullisten transihmisten hyvinvoinninkin. Lapsen oikeuksien näkökulmasta elektiivisten aborttien järjestäminen ja rahoittaminen yhteiskunnan toimesta on jo lähtökohtaisesti ongelmallista – puhumattakaan siitä, että yhteiskunta rahoittaa tietyn ihmisryhmän kohdalla mieluummin toistuvia abortteja kuin tukee perhesuunnittelua, joka mahdollistaisi sen, että mahdollisimman moni syntymätön lapsi voisi alun alkaenkin saada alkunsa toivottuna ja rakastettuna. Toistuvien aborttien tiedetään myös lisäävän esimerkiksi riskiä abortin jälkeisiin mielenterveysongelmiin ja mikäli osassa aborteista joudutaan tekemään kaavinta, altistavan ennenaikaiselle synnytykselle tulevissa raskauksissa. Luonnollisesti yhteiskunnalla olisi esityksen läpimenon jälkeen velvollisuus kustantaa näiden seurausten hoito: tarjota tarvittaessa toistuvien aborttien laukaiseman masennuksen ja ahdistuksen hoito tai kallis tehohoitojakso ja kuntoutuspalvelut ennenaikaisessa synnytyksessä vammautuneelle lapselle. Miksemme mieluummin käyttäisi näitä varoja ongelmien ennaltaehkäisyyn?

 

Katsomme myös, että olisi hyvä selkeyttää esitysluonnoksen kohtia, jotka koskevat raskaana olevien oikeutta hoitoon. Esitysluonnoksessa todetaan välttämättömiin palveluihin sisältyvän "raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut", mutta sitä, mitä näihin palveluihin sisältyisi, ei tarkemmin avata. Terveydenhuollon järjestäjille voisi olla haasteellista arvioida raskauteen ja synnytykseen liittyvät ja liittymättömät hoidon tarpeet. Tulkinnanvaraa voisi jäädä esimerkiksi sen suhteen, sisältyykö raskauteen liittyviin palveluihin raskauteen liittymättömän mutta raskaana olevan hyvinvointiin ja sitä kautta potentiaalisesti myös syntyvään lapseen vaikuttavan terveysongelman ennaltaehkäisy ja hoito.

 

Lapsen oikeuksien komitea on painottanut odottavien äitien terveydenhoidon merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja terveydelle ja todennut, että terveyspalvelujen tulisi olla kaikkien raskaana olevien saavutettavissa ilman syrjintää. Näkisimme näin ollen parempana, jos esitysluonnosta selkeytettäisiin siten, että kaikki raskaana olevien tarvitsemat terveyspalvelut määriteltäisiin selvästi osaksi paperittomillekin järjestettävää välttämätöntä hoitoa. Tarpeettoman tulkinnanvaran jättäminen tässä asiassa voisi johtaa siihen, että eri hyvinvointialueilla oleskelevat raskaana olevat paperittomat joutuisivat keskenään eriarvoiseen asemaan.

 

Jaamme lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huolen siitä, että pelko yksilön näkökulmasta kohtuuttoman suuriksi nousevista hoitokustannuksista voisi joissain tapauksissa estää oikea-aikaista hoitoon hakeutumista tämän lainmuutoksen jälkeenkin. Erityisen ongelmallista tämä olisi ajatellen haavoittuvaisessa asemassa olevia lapsia, joille perus- ja ihmisoikeusjärjestelmä turvaa erityisen oikeuden huolenpitoon ja hoivaan. Näkisimme näin ollen hyvänä, jos asiakasmaksut määrättäisiin samansuuruisiksi hyvinvointialueella vakinaisesti asuvien maksuihin verrattuna ainakin alaikäisten lasten terveyspalvelujen osalta, lasten hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset ennaltaehkäisevät palvelut mukaan lukien.

 

Lausunto kokonaisuudessaan: Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry:n lausunto koskien luonnosta hallituksen esitykseksi laeiksi eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain ja rajat ylittävästä terveydenhuollosta annetun lain 20 §:n muuttamisesta

 

 

7.4.2022

Beecher Stowe -illassa 12.4. aiheena Afganistanin ihmisoikeustilanne – tervetuloa!

 

Olet lämpimästi tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 12.4. klo 18 alkaen! Ilta pidetään Herttoniemessä.

 

Illan aiheena on tällä kertaa Afganistanin ihmisoikeustilanne. Illassa käymme keskustelua dokumentin "Talibanien Afganistan" pohjalta. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenan kautta: https://areena.yle.fi/1-50995902. Dokumentin katsominen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 10.4. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

24.3.2022

Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry: OmaTahto2020-aloitteen läpimeno olisi askel taaksepäin niin raskaana olevien kuin syntymättömien lastenkin ihmisoikeuksien kannalta

 

Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry tuo esiin tuoreessa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vaikuttaville päättäjille suunnatussa kannanotossaan huolta OmaTahto2020-aloitteen merkittävistä ongelmista niin raskaana olevien kuin syntymättömien lastenkin oikeuksia ajatellen.

 

Aloite muun muassa avaisi ovet sikiön "väärän" sukupuolen perusteella tehtäville aborteille. Toisin kuin usein ajatellaan, näitä abortteja tehdään myös useissa Euroopan maissa, ja Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on peräänkuuluttanut lainsäädännöllisiä toimia tämän ihmisoikeusongelman torjumiseksi. Ehdotetun lainmuutoksen myötä abortteja saatettaisiin alkaa tehdä sukupuolen perusteella 10-12 raskausviikon ikäisille sikiöille Suomessakin. Vaikka ongelmasta tuskin tulisi kovin laajamittaista, jokainen tällainen abortti olisi yksi liian paljon.

 

Aloite ei myöskään turvaisi aborttia harkitsevan oikeutta asianmukaiseen neuvontaan ja tukeen ja riittävään harkinta-aikaan. Eniten muutos satuttaisi niitä tyttöjä, naisia ja transihmisiä, jotka hakevat aborttia esimerkiksi väkivaltaisen kumppanin, hyväksikäyttäjän tai ihmiskauppiaan painostamina tai vaikeista olosuhteista ja puutteellisesta tuesta johtuvan hetkellisen epätoivon vallassa, vaikka he tosiasiassa tahtoisivat pitää lapsen. Näiden ihmisten tunnistaminen ja auttaminen muuttuisi ehdotetun lainmuutoksen myötä entistäkin vaikeammaksi.

 

Aidosti aborttia tahtovat raskaana olevat voivat jo nyt saada abortin 12. raskausviikolle asti, joten tässä suhteessa aloite ei toisi tilanteeseen muutosta. Sen sijaan abortit todennäköisesti lisääntyisivät niiden raskaana olevien keskuudessa, jotka olisivat tosiasiallisesti tahtoneet jatkaa raskauttaan, jos olisivat saaneet riittävästi tukea ja tietoa ja edes vähän aikaa harkita päätöstään.

 

Huolestuttavaa on sekin, että aloite pyrkii siirtämään valtaosan aborteista perusterveydenhuoltoon jättäen epäselväksi, keille lääkäreille velvoite kirjoittaa lääkemääräyksiä abortteihin kuuluisi ja esittämättä terveydenhuoltohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä abortteihin osallistumisesta. Tämä voisi johtaa perusterveydenhuollon työpaikkojen vetovoiman kärsimiseen, potilaiden huonojen kokemusten lisääntymiseen ja jopa potilasturvallisuuden vaarantumiseen.

 

Aloite esittää lisäksi sellaisiakin lainmuutoksia, joita se ei perustele lainkaan ja jotka mahdollistaisivat järkyttävät niin raskaana olevien kuin syntymättömien lastenkin oikeuksia loukkaavat väärinkäytökset. Aloite mahdollistaisi abortin 20. raskausviikkoon asti niin epämääräisin perustein, että abortin voisi käytännössä tehdä mistä syystä tahansa, sallisi abortin syntymään asti kiireettömissäkin tapauksissa yksittäisen lääkärin päätöksellä epämääräisesti määritellyistä terveydellisistä syistä, poistaisi aborttilaista kaikki rangaistussäädökset ja avaisi ovet terveillekin ihmisille suoritettaville pakkoaborteille.

 

Samanaikaisesti nykylain todelliset ongelmat, joiden osalta uudistusta aidosti tarvittaisiin, jäisivät korjaamatta. Vaikeassa raskaustilanteessa olevan oikeutta riittävään konkreettiseen ja psyykkiseen tukeen ja keskusteluapuun ei vahvistettaisi. Mielenterveysongelmista kärsivien ja kehitysvammaisten ihmisten oikeutta kieltäytyä pakkoabortista ei turvattaisi. Sosiaalisista syistä tehtävien aborttien korkeinta 20 raskausviikon rajaa ei tarkistettaisi, vaikka uusi tutkimus on osoittanut, että syntymättömän lapsen kipukokemus saattaa olla mahdollinen jo 12.-13. raskausviikon jälkeen. Myöskään vammaisaborttien ylärajaa ei laskettaisi: lapsen, jolla on vaikkapa Downin oireyhtymä, voisi edelleen abortoida vielä 24 raskausviikon iässä, jolloin suurin osa lapsista selviäisi jo asianmukaisella hoidolla hengissä kohdun ulkopuolella ja laki on suojannut samanikäistä tervettä syntymätöntä lasta jo lähes kuukauden ajan.

 

Artikla 3 ry peräänkuuluttaakin tämän aloitteen hylkäämistä ja aborttilain uudistamista sekä raskaana olevan että syntymättömän lapsen ihmisoikeuksia kunnioittavaan suuntaan.

 

Jos sinäkään et tahdo syntymättömien lasten ja raskaana olevien oikeuksia heikennettävän OmaTahto2020-aloitteessa ehdotetulla tavalla, voit perehtyä tarkemmin aloitteen ongelmiin tutustumalla kannanottoomme kokonaisuudessaan (Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry:n kannanotto OmaTahto2020-kansalaisaloitteeseen) sekä levittää tietoa aiheesta. Voit esimerkiksi jakaa tietoa sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa yleisönosastoon tai ottaa yhteyttä päättäjiin. Toimitaan yhdessä sen eteen, ettei jo valmiiksi erittäin heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja erityistä tukea tarvitsevien raskaana olevien ihmisten tilannetta heikennetä entisestään!

 

Kannanotto kokonaisuudessaan: Ihmisoikeusjärjestö Artikla 3 ry:n kannanotto OmaTahto2020-kansalaisaloitteeseen

 

 

16.3.2022

Artikla 3:n kevätkokous 25.3.

 

Artikla 3:n kevätkokous pidetään perjantaina 25.3. klo 16:30 alkaen Kalliossa. Myös etäosallistuminen kokoukseen on mahdollista. Jokaisella jäsenmaksunsa viimeistään viikko ennen kokousta maksaneella Artikla 3:n jäsenellä on äänioikeus kevätkokouksessa. Kevätkokouksen esityslista lähetetään jäsenille sähköpostitse. Tietoa Artikla 3:n jäseneksi liittymisestä: www.artikla3.fi/mita-voin-tehda/liity-jaseneksi/

 

Tervetuloa!

 

 

12.3.2022

Ukrainan sota: viisi tapaa auttaa

 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2. jo yli viidensadan siviilin tiedetään kuolleen ja yli tuhannen haavoittuneen sotatoimien seurauksena. Kuolleiden joukossa on ainakin 42 lasta. Todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon suurempia. Lähes 2,6 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa ulkomaille. Tilanne on järkyttänyt maailmaa ja herättänyt halua toimia sodasta kärsivien ihmisten auttamiseksi.

 

Tässä on viisi esimerkkiä, mitä sinä voit tehdä auttaaksesi:

 

1. Voit lahjoittaa rahaa luotettavalle järjestölle, joka toimittaa humanitaarista apua Ukrainaan. Esimerkiksi Fida International ry:n keräyksen tuella hankitaan ukrainalaisille ruokaa, suojaa, lämmikettä ja hygieniatarvikkeita: https://www.fida.info/lahjoita.


2. Voit kirjoittaa kirjeen Venäjän puolustusministerille (H.E. Sergei Shoigu, Minister of Defense, Ministry of Defense, 19 Znamenka Street, 119160 Moscow, Russia) ja / tai Venäjän Suomen suurlähettiläälle (H.E. Mr Pavel Kuznetsov, Ambassador of the Russian Federation in Finland, Tehtaankatu 1 B, 00140 Helsinki) ja vaatia sotatoimien lopettamista ja siviilien suojelemista. (Huom: kirjoitathan kunnioittavaan ja asialliseen sävyyn! Tämä tilanne herättää luonnollisesti voimakkaita tunteita, mutta asiattomuuksiin meneminen ei lisää viestisi vakuuttavuutta, päinvastoin.)

3. Voit valmistautua auttamaan turvapaikanhakijoita Suomessa. Esimerkiksi mahdollisuudesta majoittaa turvapaikanhakija saat tietoa Kotimajoitusverkoston nettisivuilta: https://kotimajoitusverkosto.fi/majoita/. Jos tahdot suunnitella ja lahjoittaa turvapaikanhakijalapselle yksilöllisen nallen tuomaan lohtua ja turvaa uudessa maassa, voit myös osallistua Artikla 3:n Turvanalle-projektin nallekeräykseen 16.3. asti: https://artikla3.fi/toiminta/turvanalle-projekti/.

4. Voit ottaa sosiaalisessa mediassa kantaa rauhan puolesta ja levittää tietoisuutta tavoista auttaa.

5. On tärkeä muistaa, että kaikki venäläiset eivät kannata sotaa ja että vihamielinen käytös tavallisia venäläisiä kohtaan heidän kansalaisuutensa perusteella ei ole oikein eikä auta ukrainalaisia. Voit puuttua vihamieliseen käytökseen, jos törmäät sellaiseen, sekä levittää tietoisuutta venäläisten ihmisten kannanotoista ja mielenosoituksista sotaa vastaan sosiaalisessa mediassa.

 

On hyvä pitää mielessä, että myös muiden sotien ja humanitaaristen kriisien keskellä elävät ihmiset, jotka jäävät tällä hetkellä vähemmälle huomiolle median keskittyessä raportoimaan Ukrainan sodasta, tarvitsevat edelleen tukeamme. Esimerkiksi Jemenin sodassa kymmeniätuhansia siviilejä on tapettu, minkä lisäksi miljoonat näkevät nälkää sodan seurauksena. On arvioitu, että konfliktin takia kuolee joka yhdeksäs minuutti alle viisivuotias jemeniläislapsi. Myös Pohjois-Etiopiassa aseellinen konflikti on aiheuttanut vakavan humanitaarisen kriisin ja pakottanut yli kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan. Afganistanissa Talibanin valtaannousua seurannut humanitaarinen kriisi jatkuu edelleen. Halutessasi voit auttaa näidenkin kriisien keskellä eläviä ihmisiä esimerkiksi lahjoittamalla heille katastrofiapua Fida Internationalin kautta: https://www.fida.info/lahjoita/.

 

 

4.3.2022

Tervetuloa Beecher Stowe -iltaan 8.3.!

 

Olet erittäin tervetullut Artikla 3:n seuraavaan Beecher Stowe -iltaan tiistaina 8.3. klo 18 alkaen! Ilta pidetään tällä kertaa Herttoniemessä.

 

Illassa käymme keskustelua Mohamed El Aboudin ohjaaman dokumenttielokuvan "Toiveiden koulu" teemojen pohjalta. Dokumenttielokuva kertoo marokkolaisista paimentolaisperheistä, jotka ovat rakentaneet lapsilleen pienen koulun talkoovoimin turvatakseen heidän tulevaisuutensa. Dokumenttielokuva on katsottavissa Yle Areenan kautta: https://areena.yle.fi/1-4478037. Elokuvan katsominen ennen iltaa on suositeltavaa.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 6.3. mennessä: artikla3(at)gmail.com.

 

Tervetuloa!

 

 

2.3.2022

Artikla 3:n Turvanalle-projekti kerää yksilöllisiä nalleja turvapaikanhakijalapsille 2.-16.3.

 

Tahdotko suunnitella ja lahjoittaa yksilöllisen nallen turvapaikanhakijalapselle? Osallistu Artikla 3:n Turvanalle-projektin nallekeräykseen 2.-16.3.!


Jo yli 800 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta sodan takia. Emme vielä tiedä, miten moni näistä ihmisistä tulee hakemaan turvapaikkaa Suomesta, mutta on todennäköistä, että turvapaikanhakijoiden määrä lisääntyy sodan seurauksena. Artikla 3:n Turvanalle-projekti, jonka tavoitteena on lahjoittaa mahdollisimman monelle turvapaikanhakijalapselle tervetuliaislahjaksi oma pehmeä nallekaveri ilahduttamaan ja antamaan turvaa uudessa maassa, pyrkii varautumaan tähän järjestämällä nallekeräyksen.


Voit osallistua keräykseen helposti käymällä Spreadshirtin nettisivuilla, suunnittelemalla nallelle yksilöllisen paidan, maksamalla nallen hinnan ja kuljetuskustannukset sekä ohjaamalla toimituksen meille. (Huomioithan, että keräykseen osallistutaan omalla kustannuksella sekä nallen hinnan että kuljetuksen osalta!) Jos tahdot osallistua, laitathan meille sähköpostia (artikla3(at)gmail.com), niin lähetämme tarkemmat ohjeet.


Lämmin kiitos sinulle, joka tahdot auttaa!

 

 

7.2.2022

Artikla 3:n lastenvaate- ja -tarvikekeräys vaikeassa raskaustilanteessa olevien äitien ja paperittomien lapsiperheiden auttamiseksi

 

Tahdotko tukea vaikeassa raskaustilanteessa olevia naisia sekä paperittomia tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia lapsiperheitä? Osallistu Artikla 3:n lastenvaate- ja -tarvikekeräykseen!

 

Vastaanotamme helmikuun ajan uusia ja käytettyjä hyväkuntoisia, puhtaita ja ehjiä lasten vaatteita ja tarvikkeita. Tällä hetkellä tarvetta olisi seuraaville vaatteille ja tarvikkeille:

 

-erilaiset vauvanvaatteet, koko 50-60
-vauvantarvikkeet: esim. babysitteri, käyttämätön tuttipullo, harsoja tms.
-lasten lelut, lastenkirjat ja/tai lasten lautapelit, sekä
-seuraavat isompien lasten vaatteet:

        -haalari, koko 110 (unisex tai pojan)
        -kengät, koko 30 (unisex tai pojan)
        -kengät, koko 32 (unisex tai pojan)
        -kengät, koko 33 (unisex tai pojan)
        -kengät, koko 33 (unisex tai tytön)
        -mekko, koko 128 (mielellään punaista tai pinkkiä)
        -mekko, koko 130 (mielellään pinkkiä)
        -pipo, koko 54 (unisex tai pojan)
        -pipo, koko 56 (unisex tai tytön)
        -pyjama, koko 110 (unisex tai pojan)
        -pyjama, koko 120 (unisex tai pojan, mielellään sinistä tai vihreää)
        -pyjama, koko 122 (unisex tai pojan)
        -pyjama, koko 128 (unisex tai tytön)
        -pyjama, koko 128 (unisex tai tytön, mielellään punaista tai pinkkiä)
        -pyjama, koko 130 (unisex tai tytön, mielellään pinkkiä)
        -shortsit, koko 122 (unisex tai pojan)
        -takki, koko 128 (unisex tai tytön)
        -T-paita, koko 110 (unisex tai pojan)
        -T-paita, koko 120 (unisex tai pojan, mielellään sinistä tai vihreää)
       -T-paita, koko 122 (unisex tai pojan)
        -T-paita, koko 128 (unisex tai tytön)
        -T-paita, koko 128 (unisex tai tytön, mielellään punaista tai pinkkiä)
        -T-paita, koko 130 (unisex tai tytön, mielellään pinkkiä)
        -sukat, koko 30 (unisex tai pojan, mielellään sinistä tai vihreää)
        -sukat, koko 31-33, kaksi paria (unisex tai tytön, mielellään pinkkiä)
        -sukat, koko 33 (unisex tai pojan)

 

Jos tahdot olla mukana auttamassa haavoittuvassa asemassa olevia lapsiperheitä ja vaikeissa olosuhteissa lasta odottavia äitejä, ilmoitathan meille mahdollisimman pian, viimeistään 22.2. sähköpostitse (artikla3(at)gmail.com), mitä vaatteita tai tarvikkeita olet lahjoittamassa ja ovatko nämä uusia vai käytettyjä. Lähetämme sinulle ohjeet lahjasi postittamiseen tai tuomiseen keräykseen.

 

Lämmin kiitos sinulle, joka tahdot auttaa!

 

 

29.1.2022

Beecher Stowe -illassa 1.2. aiheena lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

 

Artikla 3:n seuraava Beecher Stowe -ilta pidetään tiistaina 1.2. klo 18:30 alkaen etäiltana Zoomin välityksellä. Illan aiheena on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Katsomme illan aikana dokumentin "Arvet minussa", jonka on ohjannut Marja Kurikka.

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 30.1. mennessä: artikla3(at)gmail.com. Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan!

 

 

15.1.2022

Beecher Stowe -ilta 18.1. – tervetuloa!

 

Artikla 3:n seuraava Beecher Stowe -ilta pidetään tiistaina 18.1. klo 18 alkaen etäiltana Zoomin välityksellä. Illassa on tarkoitus yhdessä tutustua osallistujien omiin luoviin, erilaisia ihmisoikeusaiheita käsitteleviin tuotoksiin ja käydä keskustelua näiden pohjalta. Jos pöytälaatikostasi löytyy ihmisoikeusteemaisia runoja, novelleja, kuvia, musiikkia tai muita luovia tuotoksia, näitä saa mielellään esitellä illan aikana!

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ja toivot lisätietoja, otathan meihin yhteyttä 17.1. mennessä: artikla3(at)gmail.com. Olet erittäin tervetullut osallistumaan!